Mimar Sinan Kimdir Hayatı ve Eserleri
1489 yılında Kayseri'nin Ağırnas doğmuş, dünyanın en büyük sanatçılarından biri olan Mimar Sinan, 17 Temmuz 1588 tarihinde İstanbul'da hayata gözlerini kapadı. Mimar Sinan Osmanlı'nın en güçlü dönemlerinde yaşamış ve Kanuni Sultan Süleyman, II.Murad, II.Selim dönemlerince mimarbaşılılık pozisyonundaydı. O dönemlerde mimarlık başyapıtlarına bakarak bir imparatorluğun gücü anlaşılabilirdi ve Mimar Sinan bu yapıtların tasarlanması ve uygulaması konusunda en büyük rolü oynamıştır.Osmanlı Devleti sonrası Atatürk tarafından da Mimar Sinana yönelik bir çok araştırma yapılmıştır. 1982 yılında İstanbulda açılan üniversiteye Mimar Sinan'ın adı verilmiştir.
ÇIRAKLIK ESERİ ŞEHZADE CAMİİ
Mimar Sinan’ın Mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, onun sanatının gelişmesini gösteren basamaklardır. Bunların ilki İstanbul Şehzadebaşı Camii ve külliyesidir. Dört yarım kubbenin ortasında merkezi bir kubbe tarzında inşa edilen Şehzadebaşı Camii, daha sonra yapılan bütün camilere örnek teşkil etmiştir.
KALFALIK ESERİ SÜLEYMANİYE CAMİİ
Süleymaniye Camii, Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en muhteşem eseridir. Kendi tabiriyle kalfalık döneminde, 1550-1557 yılları arasında yapılmıştır.
USTALIK ESERİ SELİMİYE CAMİİ
Mimar Sinan’ın en güzel eseri, seksen yaşında yaptığı ve ‘ustalık eserim’ diye takdim ettiği, Edirne’deki Selimiye Camiidir (1575).
Yapılan araştırmalara göre Mimar Sinanın;
84 Camii,
7 Okul,
52 Mescit,
22 Türbe,
57 Medrese,
8 Köprü,
7 Okul,
20 Kervansaray,
35 Köşk/saray,
48 Hamam başta olmak üzere 400 küsür yapı gerçekleştirdiği bilinmektedir.
İstanbulda bulunan Şehzade Camii, Mimar Sinan'ın yaptığı ilk büyük camii olarak kabul edilir.
SİTEMİZDE DAHA UZUN HALİNİ BULABİLİRSİNİZ.
0 yorum:
Yorum Gönder