MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ




Devlet Konservatuarları
Devlet konservatuarları bilinen en Klasik Müzik okuludur. Ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarından beri Devlet Konservatuarları bulunmakta ve her geçen gün yenilenip gelişmektedir.
Esasen en kapsamlı müzik eğitimi Devlet Konservatuarlarında verilir. Neredeyse tüm batı müziği çalgılarının eğitimleri ülkemizdeki konservatuarlarda verilmektedir. Elbette çalgı eğitiminin yanı sıra Şan eğitimi de konservatuarlarda verilen eğitimlerdendir.
Devlet konservatuarlarında İlk ve Orta Öğretimden Lisans ve Yüksek Lisans düzeyine kadar eğitimler verilir. Alınan diplomalar normal öğretim kurumlarında alınan diplomalara denktir ve ayrıca bu okulları okumak gerekmez. Ancak yarı zamanlı konservatuarlar için aynı durum söz konusu değildir. Yarı zamanlı konservaturlarda alınan diploma, örneğin Lise Diploması yerine geçmez ve mutlaka normal öğretimin buna paralel sürdürülmesi gerekir.
Devlet Konservatuarları Sınavla Öğrenci Alır. Sınavlar her seviye (İlk, Orta, Lisans, Y.Lisans) için farklıdır. Bu konuya ileride değinilecektir.
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri(Örnek Ankara Güzel Sanatlar Lisesi / Çankaya)
Eski İsmiyle Lise yeni tabiri ile Orta Öğretim düzeyinde eğitim veren Lise dengi bir öğretim kurumudur. Bu alanda çalışmakta olan bir özel okul bulunmamaktadır. Yani sadece devlet' e ait Güzel Sanatlar Liseleri bulunmaktadır.
Genellikle Lisans eğitimine hazırlık olarak nitelendirilen kurumlarda öğretim 4 yıl çalgı ağırlıklı müzik eğitimi şeklindedir. Güzel Sanatlar Liseleri sınavla öğrenci alır.
Askeri Mızıka Okulu
Türk Silahlı Kuvvetleri Bünyesinde Hizmet edecek, Astsubay Müzisyen personelin yetiştirilmesi amacıyla çalışan müzik okuludur. Genel Kurmay Başkanlığına Bağlıdır. Orta öğretim ve MYO. Düzeyinde diploma verir. Bando okullarına giriş için ya orta öğretim ya da ön lisans düzeyinde başvuru gerekir. Sınavla Öğrenci alır.
Sanhe Sanatları Fakülteleri
Ülkemizde henüz yeni gelişmekte olan bir alan olmakla birlikte oldukça fazla rağbet görmektedir. Bilinen en meşhur sahne sanatları fakültesi Bilkent Üniversitesi bünyesindedir. Bilkent' e bağlı İlk ilk öğretim, orta öğretim ve fakülte düzeyinde eğitim veren kurumlar vardır.
Müzik eğitiminde Devlet konservatuarlarına rakip olan sahne sanatları, devletçe tanınan, denk diplomalar verir ve yine konservatuarlarda olduğu gibi yarı zamanlı bölümleri bulunabilir. Yarı zamanlı bölümler için konservatuarlarda geçerli olan koullar geçerlidir. Bu okullarda Sınavla Öğrenci Alır.
Güzel Sanatlar Fakülteleri
Müzik bilimcisi, müzisyen yetiştiren fakültelerdir. Lisans ve yüksek lisans düzeyinde öğrenci alır. Al dallarında pek çok kategoriye ayrılmakla birlikte genelde Müzik Bilimleri bölümü olarak tanınır. İsminden de anlaşılacağı gibi müziğin daha çok bilimsel ve teknik boyutu ile ilgilenir. Elbette çalgı ve şan eğitimi de bu okullarda verilmektedir.
4 Yıllık lisans diploması veren bölümler Sınavla Öğrenci Alır.
Eğitim Fakülteleri, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri
Eğitim fakülteleri günümüzde en çok rağbet gören müzik okullarıdır. Eğitim seviyesi konservatuarlara göre, göreceli olarak düşük görülse de, iş garantisi ve mesleki kaygılar bu okulları ön plana çıkarmaktadır. Esasen güzel sanatlar fakültelerinden farkı, verdiği formasyon olan eğitim fakülteleri yine sınavla öğrenci almaktadır.
Türk Müziği Konservatuarları
Kimileri Üniversitelerin alt birimi olarak kurulmuş olan konservatuar, çoğunlukla cemiyetler ve belediyelere ait konservatuarlar biçiminde ortaya çıkar. Günümüzde popülerliğini oldukça yitirmiş olan Türk Müziği Konservatuarlarının, lisans düzeyinde eğitim verenler Diploma verebilirken, Cemiyet ve belediye konservatuarları sertifika verebilmektedir. Üniversitelerin konservatuarları sınavla öğrenci alır.
Özel Öğretim Kurumları
Modernleşme çizgisi yükselmekte olan ülkemizde müzik ve sanata verilen önem arttıkça, hobi eğitimine olan eğitim de artmaktadır. Elbette müzik ciddi nbri hobidir ve mutlaka profesyonel destek gerektirir. İşte ülkemizde bireysel ve isteğe bağlı müzik eğitimi almak isteyenlerin yararlandığı, Milli Eğitim Bakanlığı kontrolündeki özel teşebbüsler. Özel Öğretim kurumlarıdır.
Sadece sertifika eğitimi verebilen kurumların sertifikalarının normal öğretime denk bir eğitim diploması verme yetkileri yoktur. Yani normal öğretim sürdürülmelidir. Bu sertifikalar sadece kişisel becerilerinizi geliştirmek için gittiğiniz kurslara katılım belgesi niteliğindedir.
Her özel öğretim kurumunun Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olmak koşuluyla kendine ait bir müfredatı ve öğretim süresi vardır. Dolayısıyla bu okulların öğretim sürelerini söylemek güçtür. Bu okulların öğrenci alma işlerinin sınavlı yada sınavsız oluşu tamamen kendi insiyatiflerine bırakılmıştır. Ancak bilinen pek çok özel öğretim kurumu sınavla öğrenci almaz.
SHARE

Çaresizseniz Çare Biziz

Her telden paylaşımlar.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum: